УДК: 330.1
І. П. Островська, В. О. Непочатенко
АНАЛІЗ ФОРМУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПЕРЕРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ АГРАРНОГО ВИРОБНИЦТВА УКРАЇНИ
Анотація
У науковій статті проаналізовано основні тенденції формування та реалізації інноваційного потенціалу переробної промисловості аграрного виробництва з урахуванням специфіки функціонування галузі та державної підтримки інноваційного розвитку аграрної економіки. Аналіз показав, що збільшення виробництва інноваційної продукції галузі не призводить до насичення нею внутрішнього ринку, а призводить до зростання її експорту. Це посилює загрози, пов'язані з тим, що потреби внутрішнього ринку задовольнятимуться за рахунок нарощування імпорту в Україну більш дешевої продукції глибокої переробки. Автори наголошують, що незважаючи на загалом стабільну динаміку, показники інноваційної активності переробних підприємств АПВ України значно поступаються аналогічним показникам європейських країн та надають рекомендації щодо підвищення рівня інноваційної активності переробних підприємств аграрної сфери та нарощення інноваційного потенціалу галузі.
I. Ostrovskaya, V. Nепочатенко
THE ANALYSIS OF FORMATION OF INNOVATIVE POTENTIAL OF THE PROCESSING INDUSTRY OF AGRICULTURAL PRODUCTION OF UKRAINE
Summary
In a scientific paper analyzes the main trends in the formation and realization of innovation potential of the processing industry of agricultural production taking into account the specifics of the industry and state support of innovative development of the agrarian economy. Analysis showed that the increase in the production of innovative products in the industry, not leads to saturation of its internal market, and leads to the growth of its exports. This reinforces the threats associated with the fact that the needs of the domestic market will be satisfied due to increasing imports to Ukraine of cheaper products of deep processing. The authors note that despite the overall stable dynamics of indicators of innovation activity of the processing enterprises of AR Ukraine is significantly inferior to the corresponding indicators of the European countries, and provide recommendations to improve the level of innovation activity of the processing enterprises of the agrarian sector and to enhance innovation capacity of the industry.
№ 2 2014, стор. 86 - 89
Рубрика: Економіка
Кількість переглядів: 663