УДК: 339.942:338.433
І. Ю. Сальман, М. І. Ібатуллін
РОЛЬ І МІСЦЕ УКРАЇНСЬКИХ ТОВАРОВИРОБНИКІВ НА СВІТОВОМУ РИНКУ М'ЯСА І М'ЯСОПРОДУКТІВ
Анотація
У статті розглядається роль і місце вітчизняних сільськогосподарських товаровиробників на світовому ринку м'яса і м'ясопродуктів. Встановлено, що основні тенденції розвитку ринку м'яса і м'ясопродуктів визначають США, провідні країни Південної Америки (Бразилія, Аргентина), ЄС і Китай. Доведено, що основними чинниками уповільнення виробництва в галузях свинарства та м'ясного птахівництва й зниження обсягів виробництва яловичини та телятини є зростання виробничих витрат і погіршення епізоотичної ситуації у деяких країнах світу. Доведено, що основними перешкодами інтенсивного просування вітчизняних сільськогосподарських товаровиробників є незадовільне ресурсозабезпечення м'ясопереробних підприємств, скорочення поголів'я худоби та обсягів виробництва м'яса. Обгрунтовано, що основними напрямами підвищення конкурентоспроможності вітчизняної м'ясної продукції на світовому ринку є завершеність процесу гармонізації вітчизняного законодавства щодо утримання та забою сільськогосподарських тварин та птиці з європейським.
I. Salman, N. Ibatullin
THE ROLE AND POSITION OF UKRAINIAN PRODUCERS ON THE WORLD MARKET OF MEAT AND MEAT PRODUCTS
Summary
The article discusses the role and place of domestic agricultural producers on the world market of meat and meat products. It is established that the basic tendencies of development of market of meat and meat products determined by the U.S., the leading countries of South America (Brazil, Argentina), the EU and China. It is proved that the main factors of the slowdown of production in the sectors of pig and poultry meat and a decline in production of beef and veal is rising production costs and worsening of the epizootic situation in some countries of the world. It is proved that the main obstacles to intensive promotion of domestic agricultural producers is the poor resourcing of meat processing enterprises, reduction of livestock and meat production. It is proved that the main directions of increase of competitiveness of domestic meat products in the global market is the completeness of the process of harmonization of national legislation regarding the keeping and slaughter of farm animals and poultry with European.
№ 20 2015, стор. 43 - 46
Рубрика: Економіка
Кількість переглядів: 576