EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

СТАТИСТИЧНИЙ ОБЛІК РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНОЇ СФЕРИ ТА ЇЇ ІННОВАЦІЙНОСТІ: АСПЕКТИ УДОСКОНАЛЕННЯ ТА ГАРМОНІЗАЦІЇ
Н. І. Моісєєва

Назад

DOI: 10.32702/2306-6814.2019.6.42

УДК: 339.9(4)+339.137.2+338.48

Н. І. Моісєєва

СТАТИСТИЧНИЙ ОБЛІК РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНОЇ СФЕРИ ТА ЇЇ ІННОВАЦІЙНОСТІ: АСПЕКТИ УДОСКОНАЛЕННЯ ТА ГАРМОНІЗАЦІЇ

Анотація

У статті досліджено методичні підходи щодо статистичного обліку розвитку туристичної сфери та її інноваційності. Встановлено, що проблема удосконалення національного статистичного обліку основних показників розвитку туризму була вирішена при розробці методики розрахунку обсягів туристичної діяльності. У методиці, яка базується на положеннях Стандартної міжнародної класифікації видів туристичної діяльності (СІКТА) та рекомендацій зі статистики туризму Всесвітньої туристичної організації (ВТО), було визначено систему показників, єдину за змістом та порівняну на всіх рівнях державного управління в Україні та на міжнародному рівні, що характеризують обсяги туристичної діяльності та вплив туризму на економіку країни (регіону), визначають економічну та соціальну вагомість туризму в державі.
Оцінка інтегрального показника інноваційності, на наш погляд, може зацікавити різні групи стейкхолдерів підприємства. Значення та динаміка інтегрального рівня інноваційності повинні враховуватися у процесі прийняття різноманітних управлінських рішень на рівні підприємства, зокрема: розробки (коригуванні) інноваційної стратегії (програми) чи тактики, плануванні інноваційно-технологічного розвитку та моніторингу його виконання тощо.

Ключові слова: критичний аналіз; рівень інноваційності; економічна діяльність; туристичні послуги; інфраструктура; туризм.

Література

1. Скляр Г.П. Проблеми гармонізації показників розвитку сфери туризму в Україні з міжнародними стандартами / Г.П. Скляр, Л.В. Дробиш, Л.І. Вишневецька // Модернізація економіки в умовах зростання суспільної свідомості: людинорозмірність, духовність, партнерство, кооперація [Електронний ресурс]: матеріали І Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції (м. Полтава,1 листопада 2016 р.). — Текст. і граф. дані (2,4 МБ). — Полтава: ПУЕТ, 2016. — С. 185—190.
2. Карташевская И.Ф.Оптимизация процессов управления туристскими ресурсами на региональном уровне. / И.Ф. Карташевская // Культура народов Причерноморья. — № 45. — 2003. — С. 173—178.
3. Хомутский Д. Как измерить инновации / Д. Хомутский // Управление компанией. — 2006. — № 2. — С. 8—11.
4. Садков В.Г. Оценка уровня инновационности экономики и ключевые направления формирования целостной многоуровневой национальной инновационной системы / В.Г. Садков, П.Н. Машегов, Е.А. Збинякова // Инновационная экономика. — 2006. — № 1. — С. 49—53.
5. Шешегов С.В. Показатели оценки уровня инновационности в пищевой промышленности [Електронний ресурс] / С.В. Шешегов. — Режим доступу: http://economics.openmechanics.com/articles/204.pdf
6. Абибуллаев М.С. Теоретико-методические основы оценки инновационного развития предприятий / М.С. Абибуллаев // Стратегія економічного розвитку України. — 2004. — №15. — С. 80—87.
7. Яковенко Е.В. Методические аспекты оценки инновационной активности туроператоров Крыма / Е.В. Яковенко // Культура народов Причерноморья. — 2010. — №196. — С. 230—234.

N. Moiceеva

STATISTICAL ACCOUNT OF DEVELOPMENT OF TRAVELING SPHERE AND ITS INNOVATION: ASPECTS OF IMPROVEMENT AND HARMONIZATION

Summary

A considerable number of scientific works are devoted to the development of a system of indicators for statistical analysis of the tourism sector. However, until now, unity among scientists has not been achieved in defining methodical tools for forming a unified system of indicators of statistical tourism accounting and their calculation. In view of this, there is a need for the allocation of types of economic activities for the CES-2010, which synergy form the sphere of tourism services. Accordingly, statistical reporting should be developed, so that it would be possible to distinguish volumes of services rendered by the subjects of the sphere of tourism.
The problem of improving the national statistics of the main indicators of tourism development was solved by developing a methodology for calculating the volume of tourism activity. The Methodology, based on the provisions of the Standard International Classification of Tourist Activities (CICTA) and the Recommendations on Tourism Statistics of the World Tourism Organization (WTO), established a system of indicators that is unique in content and comparable at all levels of government in Ukraine and internationally, which characterize the volume of tourism activity and the impact of tourism on the economy of the country (region), determine the economic and social importance of tourism in the state.
In the process of research and critical analysis of the state and trends of tourism development, we have identified certain shortcomings and inconsistencies of the current system of static indicators and existing methods of accounting for the results of activity of enterprises of the tourism sector in Ukraine and foreign subjects of tourist activity, which do not allow to properly track trends in demand and offers of tourist services in comparison with other countries. The assessment of the integral indicator of innovation, in our opinion, may be of interest to various groups of stakeholders of the enterprise. The significance and dynamics of the integral level of innovation should be taken into account in the process of adopting various managerial decisions at the enterprise level, in particular: developing (adjusting) an innovation strategy (program) or tactics, planning innovation and technological development and monitoring its implementation, etc.

Keywords: critical analysis; level of innovation; economic activity; tourist services; infrastructure; tourism.

References

1. Sklyar, G.P. (2016), "Problems of harmonization of indicators of tourism development in Ukraine with international standards", Problemy harmonizatsii pokaznykiv rozvytku sfery turyzmu v Ukraini z mizhnarodnymy standartamy, [Modernization of the economy in the conditions of growth of social consciousness: human dimension, spirituality, partnership, cooperation], Poltava, Ukraine, November 1, pp. 185—190.
2. Kartashevskaya, I.F. (2003), "Optimization of the processes of management of tourist resources at the regional level", Culture of the Black Sea peoples, № 45, pp. 173—178.
3. Khomutsky, D. (2006), "How to measure innovation", Management of the company. № 2, pp. 8—11.
4. Sadkov, V.G. (2006), "Estimation of the level of innovation of the economy and key directions of formation of a holistic multilevel national innovation system", Innovative economy, № 1, pp. 49—53.
5. Sheshegov, S.V. (2004), "Indicators of innovation level assessment in the food industry", available at: http://economics.openmechanics.com/articles /204.pdf, (Accessed 24 Dec 2018).
6. Abibullayev, M.S. (2004), "Theoretical and methodological bases of estimation of innovative development of enterprises", Strategy of economic development of Ukraine, No. 15, pp. 80—87.
7. Yakovenko, E.V. (2010), "Methodical aspects of evaluation of innovative activity of tour operators of the Crimea", Culture of the Black Sea peoples, № 196, pp. 230—234.

№ 6 2019, стор. 42 - 47

Рубрика: Економіка

Дата публікації: 2019-03-30

Кількість переглядів: 44

Відомості про авторів

Н. І. Моісєєва

к. ф. н., доцент, завідувач кафедри ЮНЕСКО "Філософія людського спілкування" та соціально-гуманітарних дисциплін, Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка

N. Moiceеva

C. Sci (Philosophical), assistantе professor, head of the department of the UNESCO "Philosophy of human communication" and social and humanitarian disciplines of Kharkiv National Technical University of Agriculture named after Petr Vasilenko

Як цитувати статтю

Моісєєва Н. І. Статистичний облік розвитку туристичної сфери та її інноваційності: аспекти удосконалення та гармонізації. Інвестиції: практика та досвід. 2019. № 6. С. 42–47. DOI: 10.32702/2306-6814.2019.6.42

Moiceеva, N. (2019), “Statistical account of development of traveling sphere and its innovation: aspects of improvement and harmonization”, Investytsiyi: praktyka ta dosvid, vol. 6, pp. 42–47. DOI: 10.32702/2306-6814.2019.6.42

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.