EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

РОЗВИТОК СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО ВИРОБНИЦТВА ЯК ЧИННИК ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА
І. М. Кирилюк

Назад

DOI: 10.32702/2306-6814.2019.23.52

УДК: 338.43:637.05/.07(477)

І. М. Кирилюк

РОЗВИТОК СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО ВИРОБНИЦТВА ЯК ЧИННИК ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА

Анотація

У статті викладено результати досліджень щодо впливу розвитку спеціалізованого виробництва на процеси ефективного управління якістю окремих видів продукції тваринництва в Україні. Підкреслено, що однією з передумов незадовільної якості продукції тваринництва в Україні є нераціональна суб'єктна структура її виробництва. Господарства населення, які є основними виробниками більшості видів продукції тваринництва, мають здебільшого примітивні умови утримання тварин. У них відсутні необхідні санітарні та гігієнічні умови, можливості з упровадження сучасних технологій утримання, годівлі, ветеринарного обслуговування, програм-передумов гарантування безпечності, дотримання принципів НАССР. Це зумовлює низьку якість їхньої продукції. Доведено необхідність зміни суб'єктної структури виробництва продукції тваринництва. Виявлено, що задовільною з точки зору якості продукції є ситуація у секторі виробництва м'яса птиці, де частка господарств населення становить лише 14% загальних обсягів виробництва. Тут створено реальні техніко-економічні й організаційно-економічні передумови для гарантування безпечності та якості продукції. Це підтвердив аналіз структури експорту високоякісної вітчизняної м'ясо-молочної продукції, яєць та меду до ЄС, де система контролю безпечності та якості продуктів харчування є однією з найжорсткіших у світі. Значні обсяги експорту вітчизняного м'яса птиці до ЄС спостерігаються в умовах, коли ризики, пов'язані з наявністю небезпечних мікробіологічних і хімічних чинників, є найвищими саме в птахівництві. Зроблено висновок, що концентрація виробництва м'яса птиці на базі спеціалізованих підприємств в Україні зумовила позитивні наслідки у сфері її безпечності та якості. Тенденції концентрації виробництва м'яса птиці та яєць у спеціалізованих підприємствах необхідно поширювати на вітчизняну молочну сферу, скотарство, свинарство. Розмір спеціалізованих підприємств має бути різним — від малих підприємств, фермерських господарств (вирощування птиці, ВРХ, кіз, овець, коней, виробництво яєць) до великих підприємств із кількістю зайнятих понад 1000 осіб (вирощування свиней, птиці, виробництво молока). Переважання державної підтримки лише для великих підприємств із виробництва продукції тваринництва не є оптимальним із точки зору забезпечення якості продукції. Нині домінуючою стає теза, згідно з якою великі тваринницькі комплекси забруднюють навколишнє середовище, спричиняють страждання тварин та негативно впливають на здоров'я людей. Доведено необхідність створення передумов для забою вирощених у господарствах населення тварин, м'ясо яких призначене для продажу на ринку, лише на офіційних бійнях. Зроблено висновок, що процеси підвищення якості продукції тваринництва в Україні не повинні супроводжуватися падінням обсягів її виробництва і споживання. Інакше окремі галузі, зокрема молочна галузь, можуть залишитися в кризовому стані.

Ключові слова: продукція тваринництва; управління якістю; концентрація виробництва; спеціалізоване виробництво; спеціалізоване підприємство; тваринницький комплекс; господарства населення; додана вартість.

Література

1. Кирилюк І.М. Шляхи нарощування пропозиції вітчизняної продукції тваринництва та підвищення її якості. Вісник Черкаського університету. Серія "Економічні науки". 2016. № 1. С. 67—75.
2. Кирилюк І.М., Майба В.В., Дібрівна С.Б., Швець В.В. Шляхи комплексного забезпечення підвищення якості основних видів продукції тваринництва в Україні. Ефективна економіка. 2018. № 9. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6530 (дата звернення: 23.12.2018).
3. Кирилюк І.М. Концептуальні засади організаційно-економічного забезпечення якості продукції тваринництва в Україні. Вісник Черкаського університету. Серія "Економічні науки". 2018. № 4. С. 53—66.
4. Державна служба статистики України (офіційний сайт). URL: http://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 20.02.2019).
5. Сільське господарство України за 2017 рік: Статистичний збірник. Київ: Державна служба статистики України, 2018. 245 с.
6. Міністерство аграрної політики та продовольства України: офіційний сайт. URL: http://minagro.gov.ua/ (дата звернення: 04.02.2019).
7. Gill C., McGinnis J., Badoni M. Assessment of the Hygienic Characteristics of a Beef Carcass Dressing Process. Journal Food Production. 1996. № 59 (2). Р. 136—140.
8. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (офіційний сайт). URL: http://www.consumer.gov.ua/ (дата звернення: 07.02.2019).
9. Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2018 р. № 107 (зі змінами). URL: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/en/107-2018-D0%BF/print1522072928341565 (дата звернення: 24.11.2018).
10. Надходження продукції тваринництва на переробні підприємства за 9 місяців 2017 року: Статистичний бюлетень. Київ: Державна служба статистики України, 2018. 28 с.
11. Тваринництво України: Статистичний збірник 2017. Київ: Державна служба статистики України, 2018. 165 с.
12. Демчак І.М., Митченок О.О., Солошонок А.Л. Аналітичні дослідження динаміки закупівельних цін на велику рогату худобу та молоко незбиране ІІ гатунку, прийняті від господарств населення України, та цінові тенденції в країнах ЄС станом на 20 березня 2018 року. Київ: НДІ "Украгропромпродуктивність", 2018. 12 с.
13. Надходження продукції тваринництва на переробні підприємства у I кварталі 2018 року. Київ: Державна служба статистики України, 2018. 15 с.
14. Середньозважені закупівельні ціни на молоко: milkua.info. URL: http://milkua.info/uk/milkprices-private?date=0 (дата звернення: 24.01.2019).

I. Kyryliuk

DEVELOPMENT OF SPECIALIZED PRODUCTION AS A FACTOR OF THE LIVESTOCK PRODUCTS EFFECTIVE QUALITY MANAGEMENT

Summary

The scientific article presents the results of researches on the impact of the development of specialized production on the processes of effective quality management of certain livestock products in Ukraine. It is emphasized that one of the prerequisites for poor quality of livestock products in Ukraine is the irrational subjective structure of its production. Households, which are the major producers of most livestock products, have largely primitive livestock conditions. They do not have the necessary sanitary and hygienic conditions, opportunities for the introduction of modern technologies of keeping, feeding, veterinary services, programs-prerequisites for guaranteeing safety, adherence to the HACCP principles. This causes the poor quality of their products. The necessity to change the subjective structure of livestock production has been proved. It was found that the situation in the poultry meat sector is satisfactory in terms of product quality, where the share of households is only 14% of total production. It creates real technical, economic and organizational-economic preconditions for guaranteeing the safety and quality of products. This was confirmed by the analysis of the structure of exports of high-quality domestic meat and dairy products, eggs and honey to the EU, where the food safety and quality control system is one of the most rigid in the world. Significant exports of domestic poultry meat to the EU are seen when the risks associated with the presence of dangerous microbiological and chemical agents are the highest in poultry farming. It is concluded that the concentration of poultry meat production on the basis of specialized enterprises in Ukraine has led to positive consequences in the field of its safety and quality. Trends in the concentration of poultry and eggs in specialized enterprises should be extended to the domestic dairy sector, cattle breeding, pig production. The size of specialized enterprises should be different, that is, from small enterprises, farms (poultry, cattle, goats, sheep, horses, egg production) to large enterprises employing more than 1000 people (pigs, poultry, milk production). The prevalence of government support only for large livestock enterprises is not optimal in terms of product quality assurance. Now, dominant is the thesis that large livestock complexes pollute the environment, cause animal suffering and have a negative impact on human health. The need to create prerequisites for slaughtering farmed animals for official use only on official slaughterhouses has been proved. It is concluded that the processes of improving the quality of livestock products in Ukraine should not be accompanied by a decreasing in production and consumption. Otherwise, some industries, such as the dairy industry, may remain in crisis.

Keywords: livestock production; quality management; concentration of production; specialized production; specialized enterprise; livestock complex; households; value added.

References

1. Kyryliuk, I. (2016), "Ways of increasing domestic livestock supply and improving its quality", Cherkasy university bulletin: economics sciences, vol. 1, pp. 67—75.
2. Kyryliuk, I. Maiba, V. Dibrivna, S. Shvets, V. (2018), "Complex ways of providing quality improvement of the main types of livestock products in Ukraine", Efektyvna ekonomika, vol. 9, available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6530 (Accessed 23 Dec 2018).
3. Kyryliuk, I. (2018), "Conceptual basis of organizational and economic provision of livestock products quality in Ukraine", Cherkasy university bulletin: economics sciences, vol. 4, pp. 53—66.
4. State Statistics Service of Ukraine: official site (2019), available at: http://www.ukrstat.gov.ua (Accessed 20 Feb 2019).
5. Prokopenko, O. (ed.), et. al. (2017), Sil's'ke hospodarstvo Ukrainy za 2017 rik: Statystychnyj zbirnyk [Agriculture of Ukraine for 2017: Statistical collection], State Statistics Service of Ukraine, Kyiv, Ukraine.
6. Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine: official site (2019), available at: http://minagro.gov.ua/ (Accessed 04 Feb 2019).
7. Gill, C. McGinnis, J. Badoni, M. (1996), Assessment of the Hygienic Characteristics of a Beef Carcass Dressing Process, Journal Food Production, № 59 (2), pp. 136—140.
8. State Service of Ukraine for Food Safety and Consumer Protection: official site (2019), available at: http://www.consumer.gov.ua/ (Accessed 07 Feb 2019).
9. Cabinet of Ministers of Ukraine (2018), Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine "On the procedure of using the funds provided in the state budget to support the livestock industry" no 107, 07.02.2018 (with changes), [Online], available at: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/en/107-2018-D0%BF/print1522072928341565 (Accessed 24 Nov 2018).
10. Prokopenko, O. (ed.), et. al. (2018), Nadkhodzhennia produktsii tvarynnytstva na pererobni pidpryiemstva za 9 misiatsiv 2017 roku: Statystychnyj biuleten' [Livestock products receipts for processing enterprises for 9 months of 2017: Statistical bulletin], State Statistics Service of Ukraine, Kyiv, Ukraine.
11. Prokopenko, O. (ed.), et. al. (2018), Tvarynnytstvo Ukrainy za 2017 rik: Statystychnyj zbirnyk [Livestock of Ukraine for 2017: Statistical collection], State Statistics Service of Ukraine, Kyiv, Ukraine.
12. Demchak, I.M. Mytchenok, O.O. Soloshonok, A.L. (2018), Analitychni doslidzhennia dynamiky zakupivel'nykh tsin na velyku rohatu khudobu ta moloko nezbyrane II gatunku, pryjniati vid hospodarstv naselennia Ukrainy, ta tsinovi tendentsii v krainakh YeS stanom na 20 bereznia 2018 roku [Analytical studies of the dynamics of purchase prices for cattle and milk of non-collection of the second grade, adopted by households of Ukraine, and price trends in EU countries as of March 20, 2018], NDI "Ukrahropromproduktyvnist'", Kyiv, Ukraine.
13. Prokopenko, O. (ed.), et. al. (2018), Nadkhodzhennia produktsii tvarynnytstva na pererobni pidpryiemstva u I kvartali 2018 roku: Statystychnyj biuleten' [Livestock products receipts for processing enterprises in the first quarter of 2018: Statistical bulletin], State Statistics Service of Ukraine, Kyiv, Ukraine.
14. Milkua.info (2019), Seredn'ozvazheni zakupivel'ni tsiny na moloko [Weighted average purchase prices for milk], [Online], available at: http://milkua.info/uk/milkprices-private?date=0 (Accessed 24 Jan 2019).

№ 23 2019, стор. 52 - 58

Рубрика: Економіка

Дата публікації: 2019-12-19

Кількість переглядів: 760

Відомості про авторів

І. М. Кирилюк

к. е. н., доцент кафедри менеджменту та економічної безпеки, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, м. Черкаси

I. Kyryliuk

PhD in Economics, Associate Professor of the Management and Economic Security Department, Bohdan Khmelnytsky National University of Cherkasy

ORCID:

0000-0003-3365-7239

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.