EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ НА ОСНОВІ ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙ
Ю. Є. Кирилов, В. Г. Грановська

Назад

DOI: 10.32702/2306-6814.2019.24.5

УДК: 005.332.4:631.11

Ю. Є. Кирилов, В. Г. Грановська

ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ НА ОСНОВІ ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙ

Анотація

У статті висвітлено перспективи підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств України на основі впровадження інновацій високих технологічних укладів. Здійснено їх ідентифікацію, оцінку та діагностику як чинник формування конкурентоспроможності. Визначено проблеми та причини їх недостатнього й повільного впровадження в переважну більшість агроутворень країни, крім агрохолдингів та агрокорпорацій. Водночас ставиться наголос на інноваціях саме високих технологічних укладів — четвертого й п'ятого як вирішальних для оцифровування, автоматизації й інших передових світових трендів розвитку сільськогосподарського виробництва. Визначено найбільш масштабні їх види, які не дозволять аграрному сектору країни потрапити в так звану пастку глобалізації. Серед них точне землеробство, БЛА-технології, мобільні пристрої, робототехніка тощо. Економічний ефект від впровадження інновацій полягає у зменшенні штату агрономів, знижені витрат на паливо для об'їзду й обробітку полів, скороченні витрат добрив. Маючи у розпорядженні один або кілька центрів супутникового стеження, можна оптимізувати деякі витрати, через які раніше бізнес був на межі рентабельності. Головне — оптимізувати якість і віддачу кожного ресурсу: землі, працівника, техніки або добрива. Кожна операція має забезпечити якісні, а не кількісні зміни.

Ключові слова: аграрні підприємства; конкурентоспроможність; інновації; технологічні уклади; глобалізація; інвестиції; точне землеробство.

Література

1. Андрійчук В.Г. Внутрішня будова ринку сільськогосподарської продукції: теоретико-методологічний аспект. Економіка АПК. 2004. № 3. С. 29—35.
2. Мармуль Л.О. Принципи та механізми управління й регулювання розвитку трудових ресурсів аграрних підприємств. Економічний вісник університету. Вип. 40. 2019. С. 25—31.
3. Николюк О.М. Напрями забезпечення інноваційного розвитку сільськогосподарських підприємств. Економіка України. 2016. № 10. С. 35—45.
4. Грановська В.Г. Методичні підходи та критерії діагностики конкурентоспроможності аграрних підприємств. Проблеми економіки. 2018. № 1 (35). С. 174—181.
5. Романюк І.А. Особливості відтворювального процесу в аграрному секторі. Агросвіт. № 11. 2016. С. 12—15.
6. Полякова Ю.В., Мокій А.І., Кучер Р.Д. Інноваційний потенціал конкурентоспроможності прикордонних регіонів України на сучасному етапі євроінтеграції. Регіональна економіка. 2016. № 2 (80). С. 165—174.
7. Ігнатенко М.М. Фінансово-інвестиційна діяльність аграрних підприємств у форматі соціальної відповідальності. Агросвіт. № 8. 2019. С. 3—6.
8. Скупський Р.М., Волосюк М.В. Конкурентоспроможність аграрного сектору економіки як похідна інноваційного розвитку. БізнесІнформ. 2012. № 11. С. 150—154.
9. Кирилов Ю.Є. Концептуальні засади конкурентоспроможного розвитку аграрного сектору економіки України в умовах глобалізації. Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2015. 420 с.
10. Гудзь О.Є. Роль інновацій щодо забезпечення конкурентоспроможності та ефективності підприємства. Вісник ХНТУСГ: Економічні науки, 2015. Вип. 161. С. 3—11.
11. Ткачук Г.Ю. Формування конкурентоспроможності малих підприємств агробізнесу: сучасний стан та перспективи розвитку: монографія Житомир: ЖДТУ, 2012. 200 с.

Yu. Kyrylov, V. Hranovska

IMPROVING THE COMPETITIVENESS OF AGRICULTURAL ENTERPRISES OF UKRAINE ON THE BASIS OF INNOVATION

Summary

The article highlights the prospects of improving the competitiveness of agricultural enterprises of Ukraine on the basis of innovation of high technological structures. Their identification, assessment and diagnostics as a factor of competitiveness formation are carried out. The problems and causes of their insufficient and slow implementation in the vast majority of agricultural education in the country, except for agricultural holdings and agricultural corporations. At the same time, the emphasis is placed on innovations of high technological structures — the fourth and fifth as crucial for digitization, automation and other advanced world trends in the development of agricultural production. The most large-scale types of them are determined, which will not allow the agricultural sector of the country to fall into the so-called trap of globalization. Among them, precision agriculture, UAV technology, mobile devices, robotics and the like. The economic effect of innovation is to reduce the staff of agronomists, reduced fuel costs for the bypass and cultivation of fields, reducing fertilizer costs. Having one or more satellite tracking centers at your disposal, you can optimize some of the costs for which previously the business was on the verge of profitability. The main thing is to optimize the quality and return of each resource: land, labor, machinery or fertilizer. Each operation should provide qualitative rather than quantitative changes. In the world practice of farming precision agriculture has long been carried out by agricultural enterprises, which in Ukraine is considered as an innovation. It can be adapted to all shapes and sizes of farms. Not only agricultural holdings, but also small and medium-sized enterprises with an area of up to 10.0 thousand hectares can get a significant effect from the use of certain elements of precision agriculture. For automation and optimization of production processes, reducing costs, therefore, parallel motion control systems and autopilots, GPS-monitoring systems, automatic unlocking of machinery sections, crop mapping, local-belt and differentiated fertilization, etc. are used.

Keywords: agricultural enterprises; competitiveness; innovations; technological structures; globalization; investments; precision agriculture.

References

1. Andriychuk, V.H. (2004), "Internal structure of agricultural products market: theoretical and methodological aspect". Ekonomika APK, vol. 3, рр. 29—35.
2. Marmul', L.O. (2019), "Principles and mechanisms of management and regulation of development of labor resources of agricultural enterprises". Ekonomichnyy visnyk universytetu, vol. 40, рр. 25—31.
3. Nykolyuk, O.M. (2016), "Areas of providing innovative development of agricultural enterprises". Ekonomika Ukrayiny, vol. 10, pp. 35—45.
4. Hranovs'ka, V.H. (2018), "Areas of providing innovative development of agricultural enterprises". Problemy ekonomiky, vol. 1 (35), pp. 174—181.
5. Romanyuk, I.A. (2016), "Features of the reproduction process in the agricultural sector", Ahrosvit, vol. 11, рр. 12—15.
6. Polyakova, Yu.V. Mokiy, A.I. and Kucher, R.D. (2016), "Innovative potential of competitiveness of border regions of Ukraine at the present stage of European integration", Rehional'na ekonomika, vol. 2 (80), pp. 165—174.
7. Ihnatenko, M.M. (2019), "Financial and investment activities of agricultural enterprises in the format of social responsibility", Ahrosvit, vol. 8, рр. 3—6.
8. Skups'kyy, R.M. and Volosyuk, M.V. (2012), "Competitiveness of the agrarian sector of the economy as a derivative of innovative development", BiznesInform, vol. 11, pp. 150—154.
9. Kyrylov, Yu.Yе. (2015), Kontseptual'ni zasady konkurentospromozhnoho rozvytku ahrarnoho sektoru ekonomiky Ukrayiny v umovakh hlobalizatsiyi [Conceptual bases of competitive development of agrarian sector of economy of Ukraine in the conditions of globalization], OLDI-PLYUS, Kherson, Ukraine.
10. Hudz', O.Yе. (2015), "The role of innovation in ensuring the competitiveness and efficiency of the enterprise", Visnyk KHNTUSH: Ekonomichni nauky, vol. 161, pp. 3—11.
11. Tkachuk, H.Yu. (2012), Formuvannya konkurentospromozhnosti malykh pidpryyemstv ahrobiznesu: suchasnyy stan ta perspektyvy rozvytku[Formation of competitiveness of small agribusiness enterprises: current state and prospects of development], ZHDTU, Zhytomyr, Ukraine.

№ 24 2019, стор. 5 - 9

Рубрика: Економіка

Дата публікації: 2019-12-30

Кількість переглядів: 943

Відомості про авторів

Ю. Є. Кирилов

д. е. н., професор, професор кафедри публічного управління та адміністрування, ДВНЗ "Херсонський державний аграрний університет", м. Херсон

Yu. Kyrylov

Doctor of Economic Sciences, Professor, Professor of the Department of Public Management and Administration, Kherson State Agrarian University, Kherson

ORCID:

0000-0001-5061-2644


В. Г. Грановська

д. е. н., доцент, доцент кафедри готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, ДВНЗ "Херсонський державний аграрний університет", м. Херсон

V. Hranovska

Doctor of Economic Sciences, Associate Professor, Associate Professor of the Department of Hotel-Restaurant and Tourism Business, Kherson State Agrarian University, Kherson

ORCID:

0000-0003-0348-9692

Як цитувати статтю

Кирилов Ю. Є., Грановська В. Г. Підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств України на основі впровадження інновацій. Інвестиції: практика та досвід. 2019. № 24. С. 5–9. DOI: 10.32702/2306-6814.2019.24.5

Kyrylov, Yu. and Hranovska, V. (2019), “Improving the competitiveness of agricultural enterprises of Ukraine on the basis of innovation”, Investytsiyi: praktyka ta dosvid, vol. 24, pp. 5–9. DOI: 10.32702/2306-6814.2019.24.5

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.