EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

ОРГАНІЗАЦІЙНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ КОРМОВОЇ БАЗИ ТВАРИННИЦТВА
Н. О. Аверчева

Назад

DOI: 10.32702/2306-6814.2021.10.55

УДК: 636.085-048.42

Н. О. Аверчева

ОРГАНІЗАЦІЙНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ КОРМОВОЇ БАЗИ ТВАРИННИЦТВА

Анотація

У статті проведено дослідження організаційно-економічних чинників формування кормової бази тваринництва. Актуалізовано питання несприятливої ринкової ситуації та здорожчання складових кормових раціонів, що негативно впливають на рівень рентабельності виробництва основних видів продукції галузі. Визначено причини збитковості виробнцитва та негативних змін у структурі виробництва продукції тваринництва. На основі аналізу статистичних даних виявлено, що у структурі виробництва м'яса за видами лідирують галузі, які використовують в основному концентровані корми, що впливає на структуру витрат кормів і збільшує частку дорогих складових годівлі сільськогосподарських тварин і птиці. Виявлено тенденцію до впровадження інтенсивного типу годівлі у підприємствах, за якого збільшення частки концентрованих кормів сприяє загальному скороченню витрат кормів у розрахунку на одиницю продукції. Систематизовано напрями удосконалення кормової бази на основі агротехнічних, біолого-технологічних та організаційно-економічних факторів.

Ключові слова: кормова база; організація виробництва; тваринництво; ефективність; аналіз витрат кормів; конверсія корму.

Література

1. Місюк М.В. Зростання ефективності кормовиробництва на інноваційних засадах. Економіка АПК. 2013. № 3. С. 81—87.
2. Степасюк Л.М., Лопанчук А.А. Кормовиробництво як основний чинник ефективного розвитку галузі скотарства. Економіка АПК. 2016. № 4. С. 28—32.
3. Яворська Т.І., Загнітко Л.А. Вплив витрат і ціни реалізації на ефективність виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах регіону. Економіка АПК. 2015. № 6. С. 53—59.
4. Рентабельність виробництва молока. URL: http://agro-business.com.ua/agro/ekspertna-dumka/item/8169-rentabelnist-vyrobnytstva-moloka.html (дата звернення 06.04.2021).
5. Гордієнко О.В., Рудько О.І., Кулініч О.І. Організація виробництва: навч. посібник. К.: Аграрна освіта, 2010. 377 с.
6. Сільське господарство України за 2019 рік: статистичний збірник / За ред. Прокопенко О. К.: Державна статистична служба України, 2020. 230 с.
7. Коли годівля як вищий пілотаж — досвід "Торговий дім "Долинське". URL: http://milkua.info/uk/post/koli-godivla-ak-visij-pilotaz-dosvid-torgovij-dim-dolinske (дата звернення 10.04.2021).
8. Як підкорюються молочні вершини: інтерв'ю з Анатолієм Русаком, директором і співзасновником ПП "АФ "Промінь"" (Херсонської обл.). Молоко і ферма. 2020. № 4 (59). С. 5—8.
9. Тваринництво. URL: http://www.agroproduct.com.ua/uk/tvarinnictvo/ (дата звернення 10.04.2021).
10. Осипенко О. Уменьшение поголовья и дорогое сырье: болевые точки кормовой отрасли Украины. URL: https://latifundist.com/interview/563-umenshenie-pogolovya-i-dorogoe-syre-bolevye-tochki-kormovoj-otrasli-ukrainy?fbclid=IwAR1ssxLqybH4S0OlJqA7UAB7yP4tNLPcGoNCh9kaW29AED40OM_U6dzvnhk (дата звернення 20.04.2021).
11. Озвучено три шляхи підтримки тваринництва. URL: https://agropolit.com/news/19847-ozvucheno-tri-shlyahi-pidtrimki-tvarinnitstva?fbclid=IwAR1lLPuUk8Ye5cUlBlnPgTEYzOAsfI5jbZqmEE4e94FWot5-uKUs5VFCkY8 (дата звернення 16.04.2021).

N. Avercheva

ORGANIZATIONAL ASPECTS OF FORMATION OF FEED BASE OF ANIMAL BREEDING

Summary

The article examines the organizational and economic factors of the formation of the feed base of animal breeding. The issue of unfavorable market situation and increase in the cost of components of feed rations, which negatively affect the level of profitability of production of the main products of the industry, has been brought up. The reasons for unprofitable production and negative changes in the structure of animal production and feed use are identified. Peculiarities of feed base formation by animal breeding branches are substantiated. Based on the analysis of statistical data, the structure of meat production by species is led by poultry and pig industries, which use mainly concentrated feed, which ultimately affects the structure of feed consumption and increases the share of expensive components of animal and poultry feed. At the same time in livestock and sheep it is possible to use cheaper components of feed — coarse, green, succulent, which will reduce the cost of feed rations and optimize the production of animal products. Feed requirements are determined on the basis of standards for their costs per head, the planned growth of livestock and herd turnover, the maintenance of repair young and increase the productivity of farm animals. There is a clear trend towards the introduction of intensive feeding in enterprises, in which an increase in the share of concentrated feed contributes to the overall reduction of feed costs per 100 kilos of product and increase production efficiency in the industry. It is proved that the reduction of the cost of production of dairy products in specialized enterprises is based on the optimization of costs per 1 head of cows. It is possible to reduce the total cost of feed by using cheaper feed, expanding crops of perennial grasses, creating a modern system of storage and feeding of feed. The directions of improvement of feed base on the basis of agrotechnical, biological-technological and organizational-economic factors are systematized, the results of their introduction at the level of economic entities are determined. State support should include measures to regulate the export of compound feed, quota setting, establishing balances in the domestic market.

Keywords: feed base; organization of production; animal breeding; efficiency; feed cost analysis; feed conversion.

References

1. Misiuk, M.V. (2013), "Increasing the efficiency of feed production on an innovative basis", Ekonomika APK, vol. 3, pp.81—87.
2. Stepasiuk, L.M. and Lopanchuk, A.A. (2016), "Feed production as a major factor in the effective development of the livestock industry", Ekonomika APK, vol. 4, pp. 28—32.
3. Yavors'ka, T.I. and Zahnitko, L.A. (2015), "The impact of costs and sales prices on the efficiency of milk production in agricultural enterprises in the region", Ekonomika APK, vol. 6, pp. 53—59.
4. The official site of Agro-business.com.ua (2020), "Profitability of milk production", available at: http://agro-business.com.ua/agro/ekspertna-dumka/item/8169-rentabelnist-vyrobnytstva-moloka.html (Accessed 06 April 2021).
5. Hordiienko, O.V. Rud'ko, O.I. and Kulinich, O.I. (2010), Orhanizatsiia vyrobnytstva [Organization of production], Ahrarna osvita, Kyiv, Ukraine.
6. State Statistics Service of Ukraine (2020), "Sil's'ke hospodarstvo Ukrainy za 2019 rik. Statystychnyj zbirnyk" [Agriculture of Ukraine for 2019: statistical collection], Derzhavna statystychna sluzhba Ukrainy, Кyiv, Ukraine.
7. The official site of Milkua.info (2021), "When feeding as aerobatics — experience "Trading House" Dolynske", available at: http://milkua.info/uk/post/koli-godivla-ak-visij-pilotaz-dosvid-torgovij-dim-dolinske (Accessed 10 April 2021).
8. Rusak, A. (2020), "How milk peaks are conquered: an interview with Anatoliy Rusak, director and co-founder of PE "AF" Promin "(Kherson region)", Moloko i ferma, vol. 4 (59), pp. 5—8.
9. The official site of Agroproduct.com.ua (2021), "Livestock", available at: http://www.agroproduct.com.ua/uk/tvarinnictvo/ (Accessed 10 April 2021).
10. Osypenko, O. (2021), "Decrease in livestock and expensive raw materials: painful points of the fodder industry in Ukraine", available at: https://latifundist.com/interview/563-umenshenie-pogolovya-i-dorogoe-syre-bolevye-tochki-kormovoj-otrasli-ukrainy?fbclid=IwAR1ssxLqybH4S0OlJqA7UAB7yP4tNLPcGoNCh9kaW29AED40OM_U6dzvnhk (Accessed 20 April 2021).
11. The official site of Аgropolit.com/news (2021), "Three ways to support animal husbandry have been announced", available at: https://agropolit.com/news/19847-ozvucheno-tri-shlyahi-pidtrimki-tvarinnitstva?fbclid=IwAR1lLPuUk8Ye5cUlBlnPgTEYzOAsfI5jbZqmEE4e94FWot5-uKUs5VFCkY8 (Accessed 16 April 2021).

№ 10 2021, стор. 55 - 63

Рубрика: Економіка

Дата публікації: 2021-06-01

Кількість переглядів: 122

Відомості про авторів

Н. О. Аверчева

к. е. н., доцент, в. о. завідувача кафедри загальноекономічної підготовки, Херсонський державний аграрно-економічний університет

N. Avercheva

PhD in Economics, Associate Professor, Head of the Department of General Economic Training, Kherson State Agrarian and Economic University

ORCID:

0000-0003— 4534-639X

Як цитувати статтю

Аверчева Н. О. Організаційні аспекти формування кормової бази тваринництва. Інвестиції: практика та досвід. 2021. № 10. С. 55–63. DOI: 10.32702/2306-6814.2021.10.55

Avercheva, N. (2021), “Organizational aspects of formation of feed base of animal breeding”, Investytsiyi: praktyka ta dosvid, vol. 10, pp. 55–63. DOI: 10.32702/2306-6814.2021.10.55

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.