EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ У СИСТЕМІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ РЕГІОНУ
В. Ф. Гарькава, А. Ю. Кліщевська

Назад

DOI: 10.32702/2306-6814.2021.15.38

УДК: 330.3

В. Ф. Гарькава, А. Ю. Кліщевська

УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ У СИСТЕМІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ РЕГІОНУ

Анотація

У статті висвітлено сутність понять "економічна безпека регіону", "процесно-орієнтований підхід", "ланцюг створення вартості". Визначено, що в забезпеченні економічної безпеки регіону ключове значення має ефективне управління вартістю кінцевого продукту харчової промисловості. Обгрунтовано ефективність застосування процесно-орієнтованого підходу в управлінні ціннісним ланцюгом створення вартості продукту. Виокремлено чотири етапи процесу управління підприємством, а саме ціннісним ланцюгом продукту харчової промисловості (ЦЛПХП) на регіональному рівні. Розроблено модель управління ЦЛПХП у регіоні, що включає такі структурні елементи, як цілі і об'єкти управління, сукупність елементів ланцюга, методи і інструменти управління. З'ясовано основні методи ефективного управління ЦЛПХП: адміністративні, економічні і цифрові. З метою підвищення результативності управління підприємствами харчової промисловості запропоновано створення регіонального органу як суб'єкта управління, що реалізує контрольні та регулюючі функції на всіх етапах створення вартості продукту, включаючи підготовку сировини, його виробництво і доведення до кінцевого споживача.

Ключові слова: економічна безпека регіону; продовольча безпека регіону; підприємство; харчова промисловість; управління підприємством; ціннісний ланцюг продукту; ВРП; ВВП.

Література

1. Андреева Т.В., Болдырева Н.П., Видищева Р.С., Ермакова Ж.А., Тяпухин А.П., Курлыкова А.В. Методологический инструментарий управления ценностной цепочкой продукта пищевой промышленности в регионе: монография. Москва: Первое экономическое издательство, 2019. 328 c.
2. Андреева Т.В., Курлыкова А.В. Подходы, методы и инструментальные средства к управлению ценностной цепочкой продукта пищевой промышленности на микро и мезоуровне. Экономика, предпринимательство и право. 2020. № 4. С. 1137—1150.
3. Боковець В.В., Мазуренко Р.П., Свічкар Ю.І. Антикризове стратегічне управління підприємствами харчової промисловості в сучасних умовах. Чернігівський науковий часопис. 2018. № 1 (9). С. 15—21.
4. Герасимов Б.Н. Методология управления: основания, предпосылки, содержание. Экономика и бизнес: теория и практика. 2016. № 12. С. 18—23.
5. Евсеева С.А. Анализ подходов к определению сущности механизма управления. Проблемы современной экономики. 2014. № 2 (50). С. 164—167.
6. Закон України від 25.12.2016 р. № 922-VIII "Про публічні закупівлі". URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/922-19#Text (дата звернення: 15.07.2021).
7. Закон України від 23.12.1997 р. № 771/97-ВР "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів". URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text (дата звернення: 17.07.2021).
8. Ільченко Н.В., Кошеленко С.В., Одінцов О.М. Забезпечення розвитку системи управління якістю і безпечністю харчових продуктів регіонального агропромислового кластеру. Збірник наукових праць ЧДТУ. 2019. Вип. 53. С.23—35.
9. Каламбет С.В., Кириленко Б.О. Економічна безпека як багаторівнева система. Економіка і суспільство. 2016. № 5. С. 344—349.
10. Кириченко О.А., Алькема В.Г. Концептуальні засади формування системи економічної безпеки в умовах глобалізації. Актуальні проблеми економіки. 2010. № 12 (114). С. 3—18.
11. Константинова Т.В. Формування системи стратегічного управління підприємств харчової промисловості. Вісник ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. 2018. № 3. С. 337—346.
12. Кропивко М.Ф. Підвищення конкурентоспроможності та соціальної спрямованості агропромислового виробництва на основі розвитку кластерних систем. Економіка АПК. 2013. № 3. С. 3—15.
13. Розпорядження КМУ від 10.07. 2019 р. № 588-р "Про схвалення Стратегії розвитку експорту продукції сільського господарства, харчової та переробної промисловості України на період до 2026 року". URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/588-2019-%D1%80#Text (дата звернення: 17.07.2021).
14. Gereffi G. Global value chains in a post-Washington Consensus world. Review of International Political Economy. 2014. № 1. pp. 9—37.
15. Jurowetzki R., Lema R., Lundvall B.A. Combining innovation systems and global value chains for development: Towards a research agenda. European Journal of Development Research. 2018. № 3. pp. 364—388.
16. Porter M.E. Competitive advantage. Creating and Sustaining Superior Performance. New York: The Free Press, 1985.
17. Thompson A.A., Strickland A.J. Strategic Management: Consept and Cases. 1987 4th. ed. University of Alabama, Business Publication Inc., Plano, Texas.

V. Harkava, A. Klishchevs'ka

DEPARTMENT OF FOOD INDUSTRY ENTERPRISES IN THE REGIONAL ECONOMIC SECURITY SYSTEM

Summary

The article highlights the essence of the concepts "economic security of the region", "process-oriented approach", "value chain". It is determined that effective management of the cost of the final product of the food industry is of key importance in ensuring the economic security of the region. The effectiveness of the process-oriented approach in the management of the value chain of product value is substantiated. There are four stages of the enterprise management process, namely the value chain of the food industry (CLPHP) at the regional level: assessment of the value (value) of the final product of the industry; definition of business processes of creation of value of a product of branch and structure of participants of a value chain; assessment of the contribution of each link (participant) of the chain in creating the value (value) of the final product; modeling an effective value chain. A management model of CLPHP in the region has been developed, which includes such structural elements as goals and objects of management, a set of chain elements, management methods and tools. The main methods of effective management of CLPHP are clarified: administrative (regulatory framework, state programs, quality standards), economic (granting tax benefits to business entities, subsidies, subventions, grants and targeted loans, soft loans, grants, conclusions of special investment contracts, public procurement) and digital (digital agriculture, "smart" grid systems, e-commerce, unmanned vehicles). In order to increase the effectiveness of food industry management, it is proposed to create a regional body (working commission) as a management entity that implements control and regulatory functions at all stages of product value creation, including preparation of raw materials, production and delivery to the final consumer. The effectiveness of the food chain value chain management processes implemented by the working group in the region is presented. The working commission will be an effective body that will promote the growth of value added at all stages of production and distribution of food products, as well as ensuring the economic security of the region (GRP growth) and the country as a whole (GDP growth).

Keywords: economic security of the region; food security of the region; enterprise; food industry; enterprise management; product value chain; GRP; GDP.

References

1. Andreeva, T.V. Boldyreva, N.P. Vidischeva, R.S. Ermakova, Zh.A. Tyapukhin, A.P. and Kurlykova, A.V. (2019), Metodologicheskij instrumentarij upravlenija cennostnoj cepochkoj produkta pishhevoj promyshlennosti v regione [Methodological tools for managing the value chain of a food industry product in the region], Pervoe ekonomicheskoe izdatelstvo, Moscow, Russian.
2. Andreeva, T.V. and Kurlykova, A.V. (2020), "Approaches, methods and tools to manage value chain of the food industry product at the micro and mesolevel", Еkonomyka, predprynymatelstvo y pravo, vol. 10 (4), pp.1137—1150.
3. Bokovets, V.V. Mazurenko, R.P. and Svichkar, Yu.I. (2018), "Anti-crisis strategic management of enterprises of grub industry in the lucky minds", Chernihivskyi naukovyi chasopys, vol. 1 (9), pp. 15—21.
4. Gerasimov, B.N. (2016), "Management methodology: grounds, preconditions, table of contents", Еkonomyka y byznes: teoryia y praktyka, vol.12, pp. 18—23.
5. Evseeva, S.A. (2014), "Analysis of approaches to the definition of the management mechanism (russia, lesosibirsk)", Problemy sovremennoi еkonomyky, vol. 2 (50), pp. 164—167.
6. Verkhovna Rada of Ukraine (2016), The Law of Ukraine "About Public Purchases", available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/922-19#Text (Accessed 15 July 2021).
7. Verkhovna Rada of Ukraine (1997), The Law of Ukraine "About the basic principle and vimogi to safety and quality of food products", available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text (Accessed 17 July 2021).
8. Ilchenko, N.V. Koshelenko, S.V. and Odintsov, O.M. (2019), "Ensuring the development of quality management system and food safety of the regional agro-industrial cluster", Zbirnyk naukovykh prats ChDTU, vol. 53, pp. 23—35.
9. Kalambet, S.V. and Kyrylenko, B.O. (2016). "Economic security as a multi-level system", Ekonomika i suspilstvo, vol. 5, pp. 344—349.
10. Kyrychenko, O.A. and Alkema, V.H. (2010), "Conceptual principles of forming a system of economic security in the context of globalization", Aktualni problemy ekonomiky. vol. 12:114, pp. 3—18.
11. Konstantynova, T.V. (2018), "Formation of a system of strategic management of food industry enterprises", Visnyk KhNAU im. V.V. Dokuchaieva, vol. 3, pp. 337—346.
12. Kropyvko, M.F. (2013), "The increase of competitiveness and social orientation of agrarian enterprises based on the development of cluster systems", Ekonomika APK, vol. 3, pp. 3—15.
13. Cabinet of Ministers of Ukraine (2019), Order "On approval of the Strategy for the development of exports of agricultural products, food and processing industries of Ukraine for the period up to 2026", available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/588-2019-%D1%80#Text (Accessed 17 July 2021).
14. Gereffi, G. (2014), "Global value chains in a post-Washington Consensus world", Review of International Political Economy, vol.1, pp. 9—37.
15. Jurowetzki, R. Lema, R. and Lundvall, B.A. (2018), "Combining innovation systems and global value chains for development: Towards a research agenda", European Journal of Development Research, vol. 30 (3), pp. 364—388.
16. Porter, M.E. (1985), Competitive advantage. Creating and Sustaining Superior Performance, The Free Press, New York, USA.
17. Thompson, A.A. and Strickland, A. J. (1987), Strategic Management: Consept and Cases, University of Alabama, Business Publication Inc., Plano, Texas.

№ 15 2021, стор. 38 - 45

Рубрика: Економіка

Дата публікації: 2021-08-19

Кількість переглядів: 73

Відомості про авторів

В. Ф. Гарькава

к. е. н., доцент, ректор, ПЗВО "Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика"

V. Harkava

PhD in Economics, Associate Professor, Rector, Pylyp Orlyk International Classical University

ORCID:

0000-0003-3033-8515


А. Ю. Кліщевська

к. е. н., доцент кафедри менеджменту та фінансів, ПЗВО "Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика"

A. Klishchevs'ka

PhD in Economics, Associate Professor of the Department of Management and Finance, Pylyp Orlyk International Classical University

ORCID:

0000-0001-7057-9810

Як цитувати статтю

Гарькава В. Ф., Кліщевська А. Ю. Управління підприємствами харчової промисловості у системі економічної безпеки регіону. Інвестиції: практика та досвід. 2021. № 15. С. 38–45. DOI: 10.32702/2306-6814.2021.15.38

Harkava, V. and Klishchevs'ka, A. (2021), “Department of food industry enterprises in the regional economic security system”, Investytsiyi: praktyka ta dosvid, vol. 15, pp. 38–45. DOI: 10.32702/2306-6814.2021.15.38

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.