УДК: [658.005.332.4]:664
І. С. Комаренко
МЕТОДИКА КОМПЛЕКСНОЇ ОЦІНКИ КОНКУРЕНТОЗДАТНОСТІ ЗЕРНОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ
Анотація
У статті розглянуто процес створення методики комплексної оцінки конкурентоздатності зернопереробних підприємств харчової промисловості. Теоретико-методичним підгрунтям для розробки методики стало обгрунтування САРМ-підходу, що дозволило згрупувати фактори, які впливають на конкурентоздатність, на загальні та специфічні відповідно до складових конкурентоздатності. Визначено вагову структуру національної, галузевої та фірмової конкурентоздатності, що дозволило розрахувати комплексний інтегральний показник конкурентоздатності, на основі якого з’ясовано рівень розвитку підприємств вибірки — низький, середній чи високий. Особливістю методики є розрахунок рівня фірмової конкурентоздатності за допомогою створеного та апробованого методу середніх нормованих просторів, який дозволив об’єктивно визначити фірмову конкурентоздатність відповідно до встановлених припущень.
№ 19 2011, стор. 52 - 61
Рубрика: Економіка
Кількість переглядів: 643