
МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ІНДИКАТОРІВ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ
О. А. Ніконенко
DOI: 10.32702/2306-6814.2022.9-10.77
УДК: 338.439:351.778.2
О. А. Ніконенко
МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ІНДИКАТОРІВ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ
Анотація
Досягнення продовольчої безпеки вимагає створення системи цільових індикаторів, що дозволяє обгрунтовувати та приймати дієві управлінські рішення державними органами управління та влади.
Об'єктивна оцінка стану та необхідності підтримки продовольчої безпеки держави на високому рівні вимагає використання спеціальних показників, що дозволяє комплексно досліджувати її у динаміці та розглядати у порівнянні із науково обгрунтованими нормами та окремих країн.
Продовольча безпека є складовою економічної безпеки, а стан останньої оцінюється об'єктивною системою критеріїв, показників і індикаторів, які визначають порогові значення функціонування економічної системи. Тому побудова системи продовольчої безпеки неможлива без створення системи показників та індикаторів, які дозволяють сформувати кількісно-якісні характеристики соціально-економічним явищам і процесам.
Встановлено, що індикатори відносяться до 3 груп: економічна доступність (affordability), наявність та достатність (availability), якість та безпека (qualityandsafety). Показники, які відносяться до першої групи, характеризують здатність споживачів купувати продукти харчування, їх вразливість в цьому відношенні до можливих цінових шоків і наявність програм і державних заходів щодо підтримки споживання продуктів харчування у випадку появи подібних шоків. Індикатори наявності та доступності характеризують доступність продовольчих запасів, ризики своєчасного та повного продовольчого забезпечення, можливості щодо поширення продуктів харчування і використання наукового потенціалу з метою розширення сільськогосподарського виробництва. Необхідно зазначити, що індикатори, подібні між собою, однак у різних методиках можуть входити до різних груп показників.
Окрім визначених законодавчо показників, пропонується використати показник самозабезпечення продовольством, який часто зустрічається в науковій літературі і змістовно характеризує ресурсний потенціал в галузі продовольчої безпеки. Даний показник визначається як відношення об'єму виробництва продуктів харчування до внутрішнього споживання, яке включає в себе фонд споживання, витрати на корми і насіння.
Визначена система показників продовольчої безпеки дозволяє при аналізі та прогнозуванні по основних групах продовольчих товарів провести порівняння, наявного і імовірного в майбутньому стану продовольчого забезпечення, оцінити реальні потреби держави в основних продуктах харчування й ресурсах для їхнього виробництва, а також визначити базові показники продовольчої стратегії як складової аграрної політики держави. Вважаємо, що в охарактеризованій вище системі показників, відсутній розрахунок узагальнюючого показника, який би комплексно оцінював стан продовольчої безпеки.
Ключові слова: продовольча безпека; індикатори продовольчої безпеки; показники продовольчої безпеки; методика.
Література
1. Продовольча безпека як пріоритет агропромислової політики України: монографія [І. І. Савенко та ін.; за заг. ред. І. І. Савенка, І. О. Седікової]; Одес. нац. акад. харч. технологій. Харків: ПромАрт, 2019. 263 с.
2. Румик І. Продовольча безпека держави: питання теорії, методології, практики: монографія; ВНЗ "Ун-т економіки та права "КРОК". Київ: КРОК, 2020. 419 с.
3. Осипова О. І., Піскунова О. В. Кластерний аналіз у моделюванні продовольчої безпеки на регіональному рівні. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Економіка. Київ: Київський університет. 2014. № 9 (162). С. 82—88.
4. Забарна Ю. В., Файчук О. М.. Продовольча безпека України: якісний вимір: монографія. Київ: НУБіП України, 2017. 265 с.
5. Кардаш О. Л. Продовольча безпека України: оцінювання та державне регулювання: монографія; Нац. ун-т вод. госп-ва та природокористування. Рівне: НУВГП, 2015. 207 с.
6. Чернега О. Б. Продовольча безпека і персоніфікація харчування: у пошуках баланса та ефективної системи управління: монографія. Кривий Ріг: Чернявський Д. О. [вид.], 2015. 255 с.
7. Зеліско Н. Продовольча безпека як економічний пріоритет аграрної політики України. Вісник Львівського національного аграрного університету. Серія: Економіка АПК. 2019. № 26. С. 77—80.
8. Жемойда О. В. Продовольчі резерви зерна як інструмент регулювання пропозиції на внутрішньому ринку. Економіка України. 2013. № 11. С. 41—50.
9. Свиноус І. В. Щодо проблеми продовольчої безпеки у контексті зміни умов господарювання. Інноваційна економіка. 2013. № 3. С. 206-20.
O. Nykonenko
METHODICAL APPROACHES TO THE ASSESSMENT OF FOOD SECURITY INDICATORS OF THE COUNTRY
Summary
Achieving food security requires the creation of a system of target indicators that can justify and make effective management decisions by public authorities and authorities.
An objective assessment of the state and the need to maintain the food security of the state at a high level requires the use of special indicators, which allows a comprehensive study of its dynamics and considered in comparison with scientifically sound standards and individual countries.
Food security is a component of economic security, and the state of the latter is assessed by an objective system of criteria, indicators and indicators that determine the threshold values of the functioning of the economic system. Therefore, building a food security system is impossible without creating a system of indicators and indicators that allow to form quantitative and qualitative characteristics of socio-economic phenomena and processes.
It is established that the indicators belong to 3 groups: affordability, availability and availability, qualityandsafety. Indicators of the first group characterize the ability of consumers to buy food, their vulnerability in this regard to possible price shocks and the availability of programs and government measures to support food consumption in the event of such shocks.
Indicators of availability and affordability characterize the availability of food stocks, the risks of their temporary and complete food security, opportunities for food distribution and the use of scientific potential through the expansion of agricultural production. It should be noted that the indicators are similar to each other, but in different methods may belong to different groups of indicators.
In addition to the statutory indicators, it is proposed to use the indicator of self-sufficiency in food, which is often found in the scientific literature and meaningfully characterizes the resource potential in the field of food security. This indicator is defined as the ratio of food production to domestic consumption, which includes the consumption fund, feed and seed costs.
The defined system of food security indicators allows analyzing and forecasting the main groups of food products to compare the current and probable future state of food supply, assess the real needs of the state in basic food and resources for their production, as well as determine the basic indicators of food strategy agricultural policy of the state. We believe that in the system of indicators described above, there is no calculation of a summary indicator that would comprehensively assess the state of food security.
Keywords: food security; food security indicators; food security indicators; methodology.
References
1. Savenko, I.I. (2019), Prodovol'cha bezpeka iak priorytet ahropromyslovoi polityky Ukrainy [Food security as a priority of Ukraine's agro-industrial policy], Odes. nats. akad. kharch. tekhnolohij.: PromArt, Kharkiv, Ukraine.
2. Rumyk, I. (2020), Prodovol'cha bezpeka derzhavy: pytannia teorii, metodolohii, praktyky [Food security of the state: issues of theory, methodology, practice], VNZ "Un-t ekonomiky ta prava "KROK". : KROK, Kyiv, Ukraine.
3. Osypova, O.I. and Piskunova, O.V. (2014), "Cluster analysis in food security modeling at the regional level", Visnyk Kyivs'koho natsional'noho universytetu imeni Tarasa Shevchenka. Ekonomika, vol. 9 (162), pp. 82—88.
4. Zabarna, Yu.V. and Fajchuk, O.M. (2017), Prodovol'cha bezpeka Ukrainy: iakisnyj vymir [Food security of Ukraine: qualitative dimension], NUBiP Ukrainy, Kyiv, Ukraine.
5. Kardash, O.L. (2015), Prodovol'cha bezpeka Ukrainy: otsiniuvannia ta derzhavne rehuliuvannia [Food security of Ukraine: evaluation and state regulation], NUVHP, Rivne, Ukraine.
6. Cherneha, O.B. (2015), Prodovol'cha bezpeka i personifikatsiia kharchuvannia: u poshukakh balansa ta efektyvnoi systemy upravlinnia [Food security and personalization of nutrition: in search of balance and effective management system], Cherniavs'kyj D.O., Kryvyj Rih, Ukraine.
7. Zelisko, N. (2019), "Food security as an economic priority of Ukraine's agricultural policy", Visnyk L'vivs'koho natsional'noho ahrarnoho universytetu. Seriia: Ekonomika APK, vol. 26, pp. 77—80.
8. Zhemojda, O.V. (2013), "Food reserves of grain as a tool for regulating supply in the domestic market", Ekonomika Ukrainy, vol. 11, pp. 41—50.
9. Svynous, I.V. (2013), "On the problem of food security in the context of changing economic conditions", Innovatsijna ekonomika, vol. 3, pp. 206-20.
№ 9-10 2022, стор. 77 - 83
Рубрика: Економіка
Дата публікації: 2022-05-27
Кількість переглядів: 29





