EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ІНСТИТУЦІОНАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ МОЛОЧНОГО СКОТАРСТВА В УКРАЇНІ
В. І. Радько

Назад

DOI: 10.32702/2306-6814.2022.7-8.22

УДК: 330.837:636.034(477)

В. І. Радько

ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ІНСТИТУЦІОНАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ МОЛОЧНОГО СКОТАРСТВА В УКРАЇНІ

Анотація

Стаття присвячена організаційним засадам формування інституційного забезпечення розвитку молочного скотарства в Україні. Доведено, що умови для забезпечення стійкого розвитку підприємницьких структур формуються зовнішнім економічним і соціальним середовищем визначаються, зокрема, державною політикою регулювання галузі молочного скотарства, суспільними відносинами між суб'єктами, правовою базою регулювання підприємництва, ризиками та нестабільністю, сформованим досвідом менеджерів, інститутами та організаціями. Інституціональні умови стійкого розвитку підприємницьких структур — це умовно відокремлена сукупність базових політичних, правових, економічних, суспільних та соціальних норм, правил і процедур, які утворюють основу для досягнення суб'єктами господарювання своєї місії та цілей.
Вважаємо, що інституціональному середовищу забезпечення стійкого розвитку підприємницьких структур у галузі молочного скотарства характерні такі особливості: об'єктивно-суб'єктивна природа. Формування й вибір поведінки суб'єктів підприємництва здійснюється у певному інституціональному середовищі. Задоволення потреб та інтересів суб'єктів також відбувається під впливом інституціонального середовища, якому властивий імовірнісний характер такого впливу, що вимагає від суб'єктів господарювання відповідних дій.
Доведено, що упродовж періоду незалежності в Україні сформувалось інституційне середовище функціонування молочного скотарства за наявності двох основних категорій виробників — сільськогосподарські підприємства та господарства населення, які мають відповідно статус юридичної особи й суб'єкта неприбуткової діяльності.
Сформовані економічна та інституційна системи молочного скотарства України свідчать про необхідність подальшого розвитку сільськогосподарських товаровиробників не тільки великих, а й малих форм господарювання. Так, нині існує потреба у спрямуванні розвитку особистих селянських господарств з урахуванням адаптованих до вимог європейського законодавства нормативно-правових актів. Селянське господарство орієнтується в першу чергу на власне самозабезпечення членів сільських і міських домогосподарств, з якими вони перебувають в родинних та дружніх зв'язках. Проте, як свідчать результати досліджень науковців, із зростанням концентрації корів в утриманні сільських домогосподарств збільшується рівень товарності молока.

Ключові слова: молочне скотарство; інституція; сільськогосподарське підприємство; особисте селянське господарство; підприємницькі структури.

Література

1. Шпикуляк О.Г. Інституціональні аспекти регулювання аграрного ринку. Економіка АПК. 2008. № 5. С. 114—121.
2. Оліфіренко Л.Д. Інституціональне середовище функціонування та розвитку корпорацій в Україні. Інвестиції: практика та досвід. 2012. № 11. С. 120—123.
3. Свиноус І.В. Микитюк Д.М. Економічні засади виробництва тваринницької продукції в Україні. Продовольчі ресурси. Серія: Економічні науки. 2015. № 4. С. 57—61.
4. Макаренко П.М. Ринкова трансформація аграрного сектора: теорія і практика. Запоріжжя: Запорізький національний університет, 2006. 373 с.
5. Шиян Н.І. Розвиток скотарства як чинник формування соціальної ефективності. Економіка АПК. 2019. № 2. С. 32—41.
6. Пуцентейло П.Р., Костецький Я.І. Інституціональне середовище та інституції функціонування аграрного сектору України в умовах трансформаційних процесів. Інноваційна економіка. 2017. № 7—8. С. 28—38.
7. Kozak O.A., Hryschenko O.Yu., Vasylchenko O.M. Milk production in Ukraine: trends and perspectives. Економіка АПК. 2018. № 8. С. 26—34.
8. Николюк О.М. Інституції конкурентного середовища сільськогосподарських підприємств. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія: Економіка і менеджмент. 2015. Вип. 12. С. 104—107.

V. Radko

ORGANIZATIONAL PRINCIPLES OF INSTITUTIONAL SUPPORT FORMATION FOR THE DEVELOPMENT OF DAIRY FARMING IN UKRAINE

Summary

The article is devoted to the organizational principles of forming the institutional support for the development of dairy farming in Ukraine. It is proved that the conditions for sustainable development of business structures are formed by the external economic and social environment determined, in particular, by the state policy in dairy farming, public relations between entities, the legal framework for entrepreneurship, risks and instability, experience of managers, institutions and organizations. Institutional conditions of business structures sustainable development are a conditionally separate set of basic political, legal, economic and social norms, rules and procedures that form the basis for business entities to achieve their mission and goals.
We believe that the institutional environment for sustainable development of business structures in the field of dairy farming is characterized by certain features. The formation and choice of business entities behavior is carried out in a certain institutional environment. Satisfaction of the needs and interests of entities is also influenced by the institutional environment, which is characterized by the probabilistic nature of such influence, which requires businesses to take appropriate action.
It is proved that during the period of independence in Ukraine the institutional environment of dairy farming was formed in the presence of two main categories of producers — agricultural enterprises and households, which have the status of a legal entity and a non-profit entity.
The current economic and institutional systems of dairy farming in Ukraine indicate the need for further development of agricultural producers both large and small forms of management. Thus, today there is a need to direct the development of personal farms, taking into account the regulations adapted to the requirements of European legislation. The peasant economy focuses primarily on the self-sufficiency of rural and urban households members with whom they are family and friends. However, according to research, increasing concentrations of cows in rural households increasesthe level of milk marketability.

Keywords: dairy cattle breeding; institution; agricultural enterprise; private household; business entitities.

References

1. Shpykuliak, O.H. (2008), "Institutional aspects of agricultural market regulation", Ekonomika APK, vol. 5, pp. 114—121.
2. Olifirenko, L.D. (2012), "Institutional environment of functioning and development of corporations in Ukraine", Investytsii: praktyka ta dosvid, vol. 11, pp. 120—123.
3. Svynous, I.V. and Mykytiuk, D.M. (2015), "Economic principles of livestock production in Ukraine", Prodovol'chi resursy. Seriia : Ekonomichni nauky, vol. 4, pp. 57—61.
4. Makarenko, P.M. (2006), Rynkova transformatsiia ahrarnoho sektora: teoriia i praktyka [Market transformation of the agricultural sector: theory and practice], Zaporiz'kyj natsional'nyj universytet, Zaporizhzhia, Ukraine.
5. Shyian, N.I. (2019), "Development of livestock as a factor in the formation of social efficiency", Ekonomika APK, vol. 2, pp. 32—41.
6. Putsentejlo, P.R. and Kostets'kyj, Ya.I. (2017), "Institutional environment and institutions of functioning of the agricultural sector of Ukraine in the conditions of transformation processes", Innovatsijna ekonomika, vol. 7—8, pp. 28—38.
7. Kozak, O.A. Hryschenko, O.Yu. and Vasylchenko, O.M. (2018), "Milk production in Ukraine: trends and perspectives", Ekonomika APK, vol. 8, pp. 26—34.
8. Nykoliuk, O.M. (2015), "Institutions of the competitive environment of agricultural enterprises", Naukovyj visnyk Mizhnarodnoho humanitarnoho universytetu. Seriia: Ekonomika i menedzhment, vol. 12, pp. 104—107.

№ 7-8 2022, стор. 22 - 26

Рубрика: Економіка

Дата публікації: 2022-04-30

Кількість переглядів: 73

Відомості про авторів

В. І. Радько

д. е. н., доцент кафедри організації підприємництва та біржової діяльності,Національний університет біоресурсів і природокористування України

V. Radko

Doctor of Economic Sciences, Associate Professor of the Department of Organization of Entrepreneurship and Exchange Activities, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

ORCID:

0000-0002-6740-9527

Як цитувати статтю

Радько В. І. Організаційні засади формування інституціонального забезпечення розвитку молочного скотарства в Україні. Інвестиції: практика та досвід. 2022. № 7-8. С. 22–26. DOI: 10.32702/2306-6814.2022.7-8.22

Radko, V. (2022), “Organizational principles of institutional support formation for the development of dairy farming in Ukraine”, Investytsiyi: praktyka ta dosvid, vol. 7-8, pp. 22–26. DOI: 10.32702/2306-6814.2022.7-8.22

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.