EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА В УКРАЇНІ
А. В. Семсал

Назад

DOI: 10.32702/2306-6814.2022.7-8.27

УДК: 338.439.4:637.1(477)

А. В. Семсал

СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА В УКРАЇНІ

Анотація

Доведено, що виробництво молока як складний виробничо-технологічний процес характеризується підвищеною трудомісткістю, наявністю різноманітних факторів, які впливають на процес виробництва цього продукту в сільськогосподарських підприємствах. Молочне скотарство — одна із важливих галузей тваринництва, розвиток якої на сьогодні здійснюється в сільськогосподарських підприємствах та особистих селянських господарствах.
Посилення економічної кризи внаслідок пандемії короновірусу зумовило зниження цін на сире молоко в усіх країнах світу, внаслідок чого попит на молочну продукцію залишається низьким на внутрішньому і зовнішньому ринках. Окрім того, необхідно врахувати той факт, що на ціну молока в Україні чинить суттєвий додатковий тиск імпорт молочної продукції, який в 2020 році продовжує зростати, незважаючи на карантинні обмеження. Така ситуація посилює прояв ризиків зовнішнього середовища, що в кінцевому рахунку зумовить зниження прибутковості галузі та стабільність її розвитку.
Встановлено, що станом на кінець 2020 р. найбільшу кількість у структурі виробників молока корпоративного сектора аграрної економіки займають сільськогосподарські підприємства з поголів'ям до 50 голів. Проте в них сконцентровано лише 2,4 % поголів'я корів досліджуваного сектору аграрної економіки.
Встановлено, що із зростанням рівня спеціалізації підвищується рівень ефективності виробництва молока. Ця обставина свідчить, що спеціалізовані молочні сільськогосподарські підприємства характеризуються високим рівнем концентрації поголів'я корів та показниками ефективності виробництва й реалізації молока.
Зазначимо, що переважна більшість сільськогосподарських підприємств, які утримають корів, не мають чіткої спеціалізації, однак їхня частка у структурі реалізації незначна.
Узагальнюючи викладене, можна дійти висновку, що стримувальними чинниками розвитку молочної галузі скотарства є такі: низька операційна ефективність галузі; високі інфраструктурні витрати та вартість інвестиційних ресурсів, необхідних для її розвитку; неефективна взаємодія галузі й держави у сфері прийняття рішень щодо напрямів та обсягів підтримки, у т. ч. заходів митно-тарифного регулювання; постійна зміна правил субсидування, ведення підприємницької діяльності, технічного регулювання тощо; відсутнє державне управління і контроль в галузі племінної справи у тваринництві; несформованість внутрішнього ринку племінної молочної худоби та низький генетичний потенціал; надмірна волатильність внутрішніх цін на молоко внаслідок високої сезонності виробництва, особливо в господарствах населення; відсутність кваліфікованих кадрів через неконкурентні рівні заробітних плат; низький рівень модернізації галузі, відсутність належної інфраструктури в районах проживання працівників; періодичні спалахи епізоотичних захворювань і високий рівень захворюваності молочного стада на мастит та інші хвороби.

Ключові слова: сільськогосподарське підприємство; молочне скотарство; спеціалізація; концентрація; молокопродуктовий підкомплекс.

Література

1. Свиноус І.В., Іванова Л.С. Організаційно-економічні засади виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах України. Сталий розвиток економіки. 2014. № 3. С. 91—96.
2. Шуст О.А., Варченко О.М., Паска І.М., Ткаченко К.В., Свиноус І. В. Обгрунтування стратегії інноваційно-орієнтованого розвитку сільськогосподарських підприємств з виробництва молока. Економіка та держава. 2021. № 3. С. 23—27.
3. Радько В.І. Економічна ефективність виробництва молока сільськогосподарськими підприємствами України. Науковий вісник нац. університету біоресурсів і природокористування України. 2013 № 181 Ч. 6: Економіка, аграрний менеджмент, бізнес. С. 186—191.
4. Паска І.М., Гринчук І.Ю., Артімонова І.В. Організаційно-економічні відносини в ланцюзі поставок молока та молоко продукції. Економіка та управління АПК. 2020. № 2. С. 73—82.
5. Козак О.А. Оцінка ролі та значення молокопродуктового підкомплексу для вирішення продовольчого забезпечення та національної економіки. Економіка АПК. 2020. № 11. С. 39—51.
6. Шиян Д.В., Чумак Г.М. Рівень розвитку молочного скотарства як фактор формування молокопродуктового підкомлексу в регіонах. Вісник ХНАУ. Серія: Економічні науки. 2019. № 1. С. 82—90.
7. Петриченко О.А. Аналіз тенденцій розвитку галузі молочного скотарства в ланці молокопродуктового ланцюга. Економіка АПК. 2018. № 5. С. 33—39.
8. Радько В.І., Свиноус І.В., Микитюк Д.М. Якість як основа підвищення ефективності виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах. Вісник аграрної науки. 2016. № 1. С. 61—65.

A. Semysal

CURRENT TRENDS OF MILK PRODUCTION IN UKRAINE

Summary

It was proved that milk production, as a complex production and technological process is characterized by increased labor intensity and the presence of various factors affecting the production process of this product in agricultural enterprises. Dairy cattle is an important branch of animal husbandry, the development of which is currently carried out in agricultural enterprises and personal peasant farms.
The intensification of the economic crisis by the coronavirus pandemic has led to decline of raw milk prices in all countries of the world, as a result, demand for dairy products remains low in domestic and foreign markets. In addition, it is necessary to take into account the fact that the price of milk in Ukraine is under significant additional pressure from dairy imports, which kept growing in 2020, despite quarantine restrictions. This situation strengthens the expression of external environment risks, which will eventually cause a decrease in profitability of the industry and the stability of its development. It was established that at the end of 2020, the largest number in the structure of milk producers of the corporate sector of the agricultural economy are agricultural enterprises with livestock up to 50 heads. However, only 2,4% of the cows are concentrated in the researched sector of the agricultural economy.
It was found that with rising levels of specialization the milk production efficiency level increases. This fact indicates that specialized dairy farms are characterized by a high concentration of cows and indicators of milk production and marketing efficiency. It is to be noted that the vast majority of agricultural enterprises containing cows do not have a clear specialization, but their part in the distribution structure is insignificant.
Summarizing foresaid, we can conclude that the restraining factors in the development of the dairy industry are the following: low operational efficiency of the industry; high infrastructure expense and investment costs for infrastructure development; ineffective cooperation between the industry and the state in decision-making regarding areas and amounts of support, including customs and tariff regulation measures; constant change of subsidizing rules, operation of businesses, technical regulation, etc.; there is no state management and control over breeding in animal husbandry; unformed domestic market of breeding dairy cattle and low genetic potential; excessive volatility of domestic milk prices as result of high production seasonality, especially in households; lack of qualified personnel due to uncompetitive wage levels;low level of modernization of the sector, lack of proper infrastructure in the areas where workers live; periodic outbreaks of epizootic diseases and high level of mastitis and other diseases in the dairy herd.

Keywords: agricultural enterprise; dairy herding; specialization; concentration; milk subcomplex.

References

1. Svynous, I.V. and Ivanova, L.S. (2014), "Organizational and economic principles of milk production in agricultural enterprises of Ukraine", Stalyj rozvytok ekonomiky, vol. 3, pp. 91—96.
2. Shust, O. Varchenko, O. Paska, I. Tkachenko, K. and Svynous, I. (2021), "Substantiation of innovation-oriented development strategy of agricultural enterprises for milk production", Ekonomika ta derzhava, vol. 3, pp. 23—27.
3. Rad'ko, V.I. (2013), "Economic efficiency of milk production by agricultural enterprises of Ukraine", Naukovyj visnyk nats. universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy, vol. 181, no.6: Ekonomika, ahrarnyj menedzhment, biznes, pp. 186—191.
4. Paska, I.M. Hrynchuk, I.Yu. and Artimonova, I.V. (2020), "Organizational and economic relations in the supply chain of milk and milk products", Ekonomika ta upravlinnia APK, vol. 2, pp. 73—82.
5. Kozak, O.A. (2020), "Assessment of the role and importance of the dairy subcomplex to address food security and the national economy", Ekonomika APK, vol. 11, pp. 39—51.
6. Shyian, D.V. and Chumak, H.M. (2019), "The level of development of dairy farming as a factor in the formation of the dairy subcomplex in the regions", Visnyk KhNAU. Seriia: Ekonomichni nauky, vol. 1, pp. 82—90.
7. Petrychenko, O.A. (2018), "Analysis of trends in the dairy industry in the dairy chain", Ekonomika APK, vol. 5, S. 33—39.
8. Rad'ko, V.I. Svynous, I.V. and Mykytiuk, D.M. (2016), "Quality as a basis for improving the efficiency of milk production in agricultural enterprises", Visnyk ahrarnoi nauky, vol. 1, pp. 61—65.

№ 7-8 2022, стор. 27 - 32

Рубрика: Економіка

Дата публікації: 2022-04-30

Кількість переглядів: 100

Відомості про авторів

А. В. Семсал

аспірант, Білоцерківський національний аграрний університет

A. Semysal

Postgraduate student, BilaTserkva National Agrarian University

ORCID:

0000-0002-5918-4233

Як цитувати статтю

Семсал А. В. Сучасні тенденції виробництва молока в Україні. Інвестиції: практика та досвід. 2022. № 7-8. С. 27–32. DOI: 10.32702/2306-6814.2022.7-8.27

Semysal, A. (2022), “Current trends of milk production in Ukraine”, Investytsiyi: praktyka ta dosvid, vol. 7-8, pp. 27–32. DOI: 10.32702/2306-6814.2022.7-8.27

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.