EnglishНа русском

Переглянути у форматі pdf

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ЗАЙНЯТОСТІ СІЛЬСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ
Л. М. Пронько

Назад

DOI: 10.32702/2306-6814.2022.9-10.50

УДК: 331.526:316.334.55

Л. М. Пронько

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ЗАЙНЯТОСТІ СІЛЬСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ

Анотація

В статті здійснюється оцінка соціально-економічним аспектам формуванню зайнятості сільського населення України. Доведено, що сільське населення як економічний агент територій сільського типу та необхідна умова збереження її життєдіяльності найбільш чутливе до наслідків економічних спадів. Галузева специфіка виробничого сектору сільських територій носить моногалузевий характер (переважно — сільське господарство) і тому в сучасних умовах має обмежений вибір додаткових резервів. Реальні й потужні трансформації у зовнішньому по відношенню до сільської місцевості середовищі, а також модернізація чинної законодавчо-нормативної бази у сфері зайнятості згідно із міжнародними стандартами матимуть своїм наслідком і певні локальні зміни, і глибокі зрушення в секторах зайнятості сільського населення.
Встановлено, що сільське населення за сферою економічної діяльності переважно зайнято у сільськогосподарському виробництві, ефективність якого багато в чому залежить від насичення галузі робочою силою необхідного профілю, високого рівня професійної підготовки і мотивації праці. В умовах ринкової економіки, коли сільськогосподарські підприємства стали самостійними економічними суб'єктами господарювання в конкурентному середовищі, постають нові вимоги до професійного складу робочої сили, рівня їх кваліфікації, результативності праці й відповідальності.
Вирішення проблеми забезпечення сільського господарства робочою силою можливо тільки за рахунок підвищення рівня продуктивності праці, застосування новітніх технологій і систем механізації, організації виробництва, використання досягнень науки і техніки. У зв'язку з цим зростає попит на працівників із високим рівнем професійної підготовки.
Доведено, що важливість професійно-кваліфікаційного чинника формування робочої сили зумовлена розвитком науково-технічного прогресу, який висуває підвищені вимоги до працівників, їхніх знань, фахової підготовки. Якісні зміни, які відбуваються в матеріально-технічній базі сільськогосподарських підприємств, вимагають від працівника гнучкості, здатності орієнтуватися у всій виробничій системі, швидко освоювати нову техніку, без особливих ускладнень переходити до управління нею. Він має бути готовим до швидкого оновлення своїх професійних знань і умінь. Висока ефективність сільськогосподарського виробництва залежить не тільки від науково-технічного прогресу, але й від того, якою мірою досягнутий рівень науки, досвіду, знань, навичок став надбанням кожного працівника суб'єкта господарювання у сфері агробізнесу.

Ключові слова: зайнятість; робоча сила; сільське населення; сільськогосподарське виробництво; суб'єкт господарювання.

Література

1. Варченко О.М., Свиноус І.В., Понедільчук Т.В. Розвиток підприємництва на базі особистих селянських господарств як засіб покращення якісної складової людського капіталу сільських територій. Актуальні проблеми розвитку економіки регіону.2021 Вип 16. Т. 2. C.114—125
2. Могильний О. М., Патика Н. І., Грищенко О. Ю. Вплив карантинних обмежень, пов'язаних із COVID-19, на ринок праці та зайнятість у сільській місцевості. Економіка АПК. 2021. № 4. С. 51—67.
3. Бондаревська К. Зайнятість сільського населення в сучасних умовах. Науковий вісник [Одеського національного економічного університету]. 2015. № 10. С. 19—32.
4. Калініна С. П., Ланська С. П. Зайнятість сільського населення: проблеми і виклики на сучасному етапі економічного розвитку України. Вісник Маріупольського державного університету. Серія: Економіка. 2019. Вип. 17. С. 11—18.
5. Нежид Ю. С. Зайнятість в аграрному секторі економіки: економічна сутність та чинники формування. Проблеми системного підходу в економіці. 2019. Вип. 4 (1). С. 65—70.
6. Токарчук Д. М. Зайнятість сільського населення та диверсифікація сільської економіки як шлях до покращення її стану. Економіка. Фінанси. Менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2017. № 12. С. 68—79.
7. Джегур Г. Зайнятість і безробіття сільського населення: сучасні тренди та інструменти їх згладжування. Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки. 2016. Вип. 42 (1). С. 71—81.
8. Біттер О., Назаркевич М.Зайнятість як основа підвищення рівня життя сільського населення. Аграрна економіка. 2016. Т.9, № 1—2. С. 18—26.
9. Воловик Л. М. Зайнятість та проблеми безробіття населення як важливий чинник розвитку сільських територій України (на прикладі Згурівського району Київської області). Економічний вісник університету. 2017. Вип. 32 (1). С. 45—51.

L. Pronko

SOCIO-ECONOMIC ASPECTS OF THE FORMATION OF RURAL EMPLOYMENT

Summary

The article assesses the socio-economic aspects of the employment of the rural population of Ukraine. It is proved that the rural population as an economic agent of rural areas and a necessary condition for the preservation of its vital activity is most sensitive to the effects of economic downturns. The sectoral specifics of the production sector of rural areas are mono-sectoral (mainly — agriculture) and therefore in modern conditions has a limited choice of additional reserves. Real and powerful transformations in the external environment in relation to rural areas, as well as modernization of the current legal and regulatory framework in the field of employment in accordance with international standards will result in certain local changes and profound changes in the rural employment sector.
It is established that the rural population in the field of economic activity is mainly engaged in agricultural production, the effectiveness of which depends largely on the saturation of the industry with the required workforce, a high level of training and motivation. In a market economy, when agricultural enterprises have become independent economic entities in a competitive environment, there are new requirements for the professional composition of the workforce, their level of qualification, productivity and responsibility.The solution to the problem of providing agriculture with labor is possible only by increasing the level of labor productivity, the use of new technologies and systems of mechanization, the organization of production, the use of advances in science and technology. In this regard, the demand for workers with a high level of training is growing.
It is proved that the importance of the professional qualification factor in the formation of the workforce is due to the development of scientific and technological progress, which puts forward increased demands on employees, their knowledge, professional training. Qualitative changes that take place in the material and technical base of agricultural enterprises require flexibility from the employee, the ability to navigate the entire production system, to quickly master new equipment, without much difficulty to move to its management. He must be ready to quickly update his professional knowledge and skills. The high efficiency of agricultural production depends not only on scientific and technological progress, but also on the extent to which the achieved level of science, experience, knowledge and skills has become the property of every employee of the business entity in the field of agribusiness.

Keywords: employment; labor force; rural population; agricultural production; business entity.

References

1. Varchenko, O.M. Svynous, I.V. and Ponedil'chuk, T.V. (2021), "Development of entrepreneurship on the basis of personal farms as a means of improving the quality of human capital in rural areas", Aktual'ni problemy rozvytku ekonomiky rehionu, vol. 16, no. 2, pp. 114—125.
2. Mohyl'nyj, O.M. Patyka, N.I. and Hryschenko, O.Yu. (2021), "Impact of quarantine restrictions related to COVID-19 on the labor market and rural employment", Ekonomika APK, vol. 4, pp. 51—67.
3. Bondarevs'ka, K. (2015), "Employment of the rural population in modern conditions", Naukovyj visnyk Odes'koho natsional'noho ekonomichnoho universytetu , vol. 10, pp. 19—32.
4. Kalinina, S.P. and Lans'ka, S.P. (2019), "Employment of the rural population: problems and challenges at the present stage of economic development of Ukraine", Visnyk Mariupol's'koho derzhavnoho universytetu. Seriia: Ekonomika, vol. 17, pp. 11—18.
5. Nezhyd, Yu.S. (2019), "Employment in the agricultural sector of the economy: the economic essence and factors of formation", Problemy systemnoho pidkhodu v ekonomitsi, vol. 4 (1), pp. 65—70.
6. Tokarchuk, D.M. (2017), "Employment of the rural population and diversification of the rural economy as a way to improve its condition", Ekonomika. Finansy. Menedzhment: aktual'ni pytannia nauky i praktyky, vol. 12, pp. 68—79.
7. Dzhehur, H. (2016), "Employment and unemployment of the rural population: current trends and tools to smooth them", Zbirnyk naukovykh prats' Cherkas'koho derzhavnoho tekhnolohichnoho universytetu. Seriia: Ekonomichni nauky, vol. 42 (1), pp. 71—81.
8. Bitter, O. and Nazarkevych, M. (2016), "Employment as a basis for improving the living standards of the rural population", Ahrarna ekonomika, vol. 9, no. 1—2, pp. 18—26.
9. Volovyk, L.M. (2017), "Employment and unemployment problems as an important factor in the development of rural areas of Ukraine (on the example of Zhuriv district of Kyiv region)", Ekonomichnyj visnyk universytetu, vol. 32 (1), pp. 45—51.

№ 9-10 2022, стор. 50 - 54

Рубрика: Економіка

Дата публікації: 2022-05-27

Кількість переглядів: 28

Відомості про авторів

Л. М. Пронько

к. е. н., доцент, доцент адміністративного менеджменту та державного управління, Вінницький національний аграрний університет

L. Pronko

PhD in Economics, Associate Professor, Vinnytsia National Agrarian University

ORCID:

0000-0001-5633-901Х

Як цитувати статтю

Пронько Л. М. Соціально-економічні аспекти формування зайнятості сільського населення. Інвестиції: практика та досвід. 2022. № 9-10. С. 50–54. DOI: 10.32702/2306-6814.2022.9-10.50

Pronko, L. (2022), “Socio-economic aspects of the formation of rural employment”, Investytsiyi: praktyka ta dosvid, vol. 9-10, pp. 50–54. DOI: 10.32702/2306-6814.2022.9-10.50

Creative Commons License

Стаття розповсюджується за ліцензією
Creative Commons Attribution 4.0 Міжнародна.